Dodeljena nagrada „Kruna uspeha“ Priznanje najboljim diplomcima Beogradskog univerziteta

04. Decembar 2017

Priznanje najboljim diplomcima Beogradskog univerziteta

U svečanom ambijentu Rektorata Beogradskog univerziteta, 12. godinu zaredom dodeljena je prestižna nagrada „Kruna uspeha“. Diplomirana pravnica Milica Škaro i master biolog Ivan Milenković ove godine poneli su titulu najboljih diplomaca. Priznanje za ostvarene uspehe i nagradu u vidu Rolex časovnika, pobednicima je uručio ambasador Švajcarske federacije Filip Ge.

I ove godine, kao i prethodnih, konkurencija je bila veoma jaka. Svoje bogate biografije pripremila su 82 diplomca, od kojih je 71 kvalifikovan za uži izbor. Među tim diplomcima čak 20 kandidata ima prosek 10,00. Nakon 2. kruga konkursa koji je podrazumevao pisanje eseja, žiri je izdvojio 11 kandidata koji su najbolje odgovorili na neku od zadatih tema eseja:

Dodeljena Kruna uspeha najboljim diplomcima za 2017. godinu
  • Upravo je objavljeno da će za tačno pola sata zauvek nestati internet. Šta se dešava u svetu narednih trideset minuta?
  • Desila se mutacija koja dovodi do toga da u ljudskom oku ne postoje čepići i od 2100. godine svi ljudi vide samo crno-belo. Kako izgleda svet 2200. godine?
  • Promene u mobilnosti i tehnologiji će dovesti do novog izgleda geopolitičke mape. Kako će ona izgledati 2050. godine?
Dodeljena Kruna uspeha najboljim diplomcima za 2017. godinu

Sledeći korak za finaliste bio je intervju sa stručnim žirijem koga je činio prof. dr Oliver Tošković sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ana Arsenijević master biolog i prošlogodišnja dobitnica nagrade i g. Milan Petrović, ugledni menadžer i privrednik.

Svestranost i talenat kandidata znatno su žiriju otežali posao. Pored nauke i svoje struke, finalisti se bave muzikom, slikarstvom, šahom, umetničkim plivanjem, mačevanjem, folklorom i mnogim drugim dodatnim aktivnostima. Služe se francuskim, španskim, ruskim, italijanskim, nemačkim i ruskim jezikom. Ipak, žiri je morao da odabere najbolje među najboljima.

Milica Škaro diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu i nakon toga nastavila sa master studijama. Ova mlada dama je suosnivač projekta „Why youth“ na kojem se bavi podučavanjem srednjoškolaca o raznim veštinama poput pisanja motivacionih pisama, javnog nastupa i timskog rada. Osim toga, osnivač je i udruženja „Pokret za omladinski razvoj i saradnju“ (PORS) koje se bavi motivacijom i podrškom mladih i njihovih ideja. Milica radi kao pripravnik u advokatskoj kancelariji.

Dodeljena Kruna uspeha najboljim diplomcima za 2017. godinu

Nakon sticanja zvanja diplomiranog biohemičara, Ivan Milenković završio je i master studije na Biološkom fakultetu. Od srednje škole je član Istraživačke stanice Petnica kroz koju je prošao od starijeg polaznika, preko mlađeg saradnika, do rukovodioca petničkog programa biomedicine. Treću godinu srednje škole proveo je na razmeni učenika u Belgiji gde je sebi obezbedio stručnu praksu početkom sledeće godine, ostvarivši sebi želju da radi na polju imunologije. Ivan je odbio doktorske studije u Luksemburgu, jer smatra da mora još toga da nauči i završi pre nego što dođe do tog koraka u životu.

Porodična firma „Petite Geneve Petrović“ u saradnji sa Ambasadom Švajcarske federacije svake godine najboljim diplomcima poklanja vredne Rolex časovnike i na taj način im odaje priznanje za sva odricanja, rad i trud koji su uložili da bi postigli rezultate kakve danas imaju. Nagrada „Kruna uspeha“ prevazilazi individualno priznanje i kod mladih podstiče razvoj društvene svesti o budućnosti uspešnije i perspektivnije Srbije.