NAJNOVIJE

Istraživačka stanica Petnica

Aktuelno

Ecole Technique de la Vallee de Joux (ETVJ)

15. Septembar 2012

Mesto gde teorija oblikuje praksu, a praksa neguje tradiciju

Više od obrazovanja

Smeštena u dolini poznatoj po visokom nivou tehničkih dostignuća, elitna škola časovničastva u Le Sentieru decenijama ugled stiče autoritetom profesora, selekcijom učenika i najvišim standardima obuke. Zavirili smo u svet precizne mehanike koji će vam, ljubaznošću porodice Petrović, približiti instituciju u kojoj prva znanja vode ka profesionalnom ostvarenju par excellence…

Kada sa najvišeg vrha Mont Tendre i visine od 1679 metara pogledate dolinu Vale de Žu, slika Ženevskog jezera i prirodnih lepota ostavlja utisak savršene celine. U prostoru od svega 25 kilometara koji definiše kanton Vo, svoje mesto našla je i varošica Le Sentier, poznata ljubiteljima časovnika iz ekskluzivnog programa Patek Philippe ili Vacheron Constantin. Ipak, put od minijaturnih delova do kompletnog mehaničkog savršenstva nije jednostavan, niti kratak.

Prva prepreka na red dolazi mnogo pre zvanične provere znanja i ispita, jer već sam ulazak na listu učenika nesumnjivo predstavlja satisfakciju. Pažljiva selekcija i preporuke omogućavaju da se svake godine u sklopu školskog programa za časovničarstvo nađe svega 13 studenata sa izvrsnim znanjem francuskog jezika, a upravo oni tokom narednih godina imaju privilegiju da izaberu jedan od ponuđenih smerova i da tokom usavršavanja uđu u svet izrade i servisiranja satova.

Odbrana časti

Malo je obrazovnih institucija koje se mogu pohvaliti kontinuitetom dužim od jednog veka, i autoritetom u klasi elitnih škola tehničke orijentacije. Jedna od njih svakako je čuveni ETVJ, dom posvećenih studenata koji tokom višegodišnjeg školovanja prelaze put od perspektivnih polaznika do nosilaca tradicionalnih veština. Uz nepodeljenu pažnju i smernice mentora polaznici škole u dolini Vale de Žu upoznaju prve tajne i veštine umetnosti ručne izrade, koja moderno časovničarstvo gradi na proverenim temeljima, temeljima koji su izrdržali mnogobrojne izazove savremene industrije, poput nekadašnje ekspanzije kvarcne tehnologije.

Rađanje savršenstva

Kada je reč o samim počecima, prvi koraci jedinstvene veštine rezervisani su za upoznavanje sa alatima bez kojih je izrada i obrada gotovo nemoguća. U rukama budućih majstora alat nakon upornog i studioznog vežbanja postaje magična veza do delova koji imaju nezamenjivu ulogu u radu mehanizma. Drugi, i podjednako značajan deo obrazovanja odnosi se na teorijsku nastavu i tehničkog crtanja. Bilo da je u pitanju trogodišnji ili četvorogodišnji kurs svi polaznici nakon svakodnevne nastave u stanju su da odgovore na sve izazove savremenog časovničarstva, od sklapanja i rastavljanja mehanizama, ručne izrade delova pa do pronalaženja eventualnih kvarova.

U odabranom društvu

Priliku da opravdaju poverenje profesora i prijatelja časovničarstva imali su tokom školovanja i usavršavanja u Le Sentieru i Nikola i Petar Petrović iz Srbije. Iako se diploma stiče nakon zahtevnog završnog ispita i trodnevnih izazova pred komisijom, prema rečima mladih stručnjaka najveći izazovi zapravo slede svakoga dana, gde se u praksi brani ugled stečen pod krovom ETVJ. Da su iskustvo i obuka u časovničarstvu tek temelj za praksu, jasno je nakon prve primene stečenog znanja, prvih problema koje moraju biti rešeni po najvišim standardima. I upravo su značaj prvoklasnog obrazovanja, i želja da se i na našim prostorima naglasi potreba za podrškom perspektivnim studentima motivisali porodicu Petrović, koja je porodično iskustvo predstavila kroz projekat „Kruna uspeha“, koji od 2006. godine u saradnji sa firmom „Petite Geneve“ Petrović nagrađuje vrhunske studente Univerziteta u Beogradu.